Zoeken

Zwarte Vrijdag

Als je niet beter weet denk je dat dit een dag in het jaar is dat iedereen tegelijk een weekendje weg wil maar niets is minder waar. Dit is de dag (zeg maar gerust week) dat mensen de vaak onverkoopbare spullen van winkels tegen een fikse korting kunnen kopen. De oorsprong van de naam is trouwens wel gelegen in de verkeersdrukte die ontstond na thanksgiving day.


Raar eigenlijk dat je de ene dag dankt voor alles wat je gegeven is en de volgende dag je iemand naar het leven staat omdat hij een TV vast heeft die jij wilt hebben, filmpjes die op het internet circuleren laten de werkelijke aard van de mens dan ook duidelijk zien.


Nu ben ik op zoek gegaan binnen onze ODC meting om dit te verklaren. Er is tenslotte geen drijfveer koopjesjager met de competentie korting bedingen. Egoïsme en hebzucht zijn wel bekende allergieën die mensen onder druk goed kunnen laten zien. Je kunt je afvragen natuurlijk of je onder druk staat als je iets wilt kopen of aanschaffen wat je niet eens zozeer nodig hebt.


Ik kon de verklaring niet direct vinden maar ik denk wel dat deze druk heel makkelijk weggenomen kan worden door steeds meer op weg te gaan naar een circulaire economie.


Begin eens met je iphone niet ieder jaar te vervangen, zoveel mogelijk plastic uit je huis te weren, een tweede kans laptop te kopen of gewoon je gebruikte kleding door te geven aan anderen. Je zult zien dat je daar uiteindelijk meer energie van krijgt dan het steeds maar weer aanschaffen van ‘verbeterde’ spullen.

Laten we de thanksgiving dag in ere houden maar de dag daarop ombouwen tot ‘Green Friday’, die dag gaan we met zijn allen iets verkopen van onszelf en iets bestaands kopen om een tweede leven te geven. Iedereen blij.
Ter inspiratie: iedere willekeurige kringloop winkel.

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

gedoe!