Zoeken

het nieuwe werken

Vandaag heb ik mijn handtekening gezet, dat gebeurd wel vaker maar dit keer toch een speciale. Het overdragen van mijn bloemenexport bedrijf aan een ander familie bedrijf. Reden? Het nieuwe werken.

In de bloemenbranche is werken vrij normaal, het liefst heel hard en heel veel. Hoevaak heb ik niet op een feestje en of verjaardag moeten uitleggen dat bij ons om 03:00 AM het koffiezetapparaat al overuren maakt en dat iedereen binnen deze branche dit als normaal beschouwd. Je werkt tot het werk af is en dan kun je pas aan andere dingen denken zoals hobby’s, gezin etc. Deze arbeidsethos leidt tot een enorme verbroedering tussen iedereen die hierin meegaat. Dit is wat me toch het meest aansprak toen ik samen met een collega het bedrijf overnam wat mijn vader ooit had opgebouwd Werken met zijn allen voor het gezamenlijke doel, waarin iedereen zijn eigen taak en verantwoordelijkheid kent, en vooral plezier en lol hebben want je brengt een groot deel van je leven door met je werk-familie.

Net zoals in andere branches heeft digitalisering en robotisering geleid tot een grote verandering. Waar wij voorheen een gesprek hadden met de klant over zijn kinderen en hobby’s om daarna ons assortiment door te nemen, sturen we nu een Whatt’s app waarom hij nog niet heeft ingelogd in de webshop. Waar we vroeger met de dikke jas de koelcel ingingen om de producten te verdelen en in te pakken gaan tegenwoordig bij veel bedrijven robots de koude in om deze taak uitvoeren. Voor een branche waarin het product een emotie vertegenwoordigt, is dit naar mijn idee niet wenselijk. Veel bedrijven met hun medewerkers komen dan ook verder van het product en klanten af te staan.

Om je dan te onderscheiden van je concurrenten moet je meer en meer omzet draaien tegen lagere marges want toegevoegde waarde wordt in de digitale wereld niet betaald, immers de klant ziet niet meer de mens en moeite achter het product. 

Ben ik een overdreven romanticus of juist niet creatief genoeg om hiermee om te gaan, ik heb geen idee , feit is dat je hard en lang werken niet alleen voor het geld kunt doen, maar dat het onderdeel is van je sociale leven met klanten en collega’s. Voor mij was dit de drijfveer voor het oude werken. Snel maar even verder met mijn nieuwe werk bij jptwee


7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Zwarte Vrijdag

Als je niet beter weet denk je dat dit een dag in het jaar is dat iedereen tegelijk een weekendje weg wil maar niets is minder waar. Dit is de dag (zeg maar gerust week) dat mensen de vaak onverkoopba

gedoe!